De eerste plek die moet je verdienen

De eerste plek, die moet je verdienen

‘Ze was het na bijna vijftig jaar samen zat. Ze zei iedere dag dat ze het zo niet meer wilde. Ze wilde hem niet delen. Ze had tijd samen nodig. Ze had er genoeg van om altijd maar te wachten. Ze vroeg voorzichtig: “Theo, kunnen we even praten?”’

Uitgesproken zijn deze zinnen prima. Maar vind ik dit in je manuscript, je blog of je verhaal, dan leg ik je uit dat je lezer deze voorspelbaarheid niet fijn vindt. Je lezer is tot meer in staat, is zelfs veeleisender. Tegemoetkomen aan die eisen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

Aandacht houden

In een gesprek doen we het allemaal: ‘ze was’, ‘ze zei’ en ‘ze wilde’, direct na elkaar, zonder dat het de ander opvalt. Er zijn immers zoveel andere dingen die om aandacht vragen. Het valt niet op, en is al helemaal niet storend.

Je verhaal vraagt om meer variatie. Als de zinnen in je verhaal steeds met ‘ze’ (het Onderwerp) beginnen, gevolgd door de Persoonsvorm – zeg maar het werkwoord  en dan de Andere zinsdelen, gaat het je lezer opvallen. En zo gauw dat het geval is, ben je de aandacht voor de inhoud kwijt.

OPA

Om je lezer bij het verhaal te houden is variatie nodig. Hoe natuurlijk en vanzelf het ook voelt om een zin in de OPA-volgorde op te bouwen, je zinnen worden er eentonig, saai en sloom van.

Anneke zette haar man Theo na bijna vijftig jaar huwelijk met al zijn duiven op straat, omdat hij vaker bij de duiven was dan bij haar.

Alle zinnen op deze manier opbouwen maakt zelfs de echtelijke crisis van Anneke en Theo saai. Als je wil variëren, denk dan goed na over de nadruk: wat is het belangrijkste in de zin? Verdient dat zinsdeel de eerste plaats?

Vind je dat moeilijk, dan is het interessant naar het vervolg te kijken.

Zie je wat er gebeurt? Deze varianten helpen je om je verhaal aantrekkelijker en interessanter te maken. Probeer er eens op te letten bij het schrijven van je volgende artikel, verhaal of blog. 

Je lezer verdient het.

simone lier

Hoi, mijn naam is Simone Lier en ik hou van Nederlands. Van dwalen door een boekwinkel, van de vraag wanneer je waar een komma gebruikt en van ‘Simoon, help, mijn verhaal komt niet op gang!’ 

Het grote plaatje en de puntjes op de i. Wat ik mooi vind, wat ik me afvraag en wat ik leer. Dát deel ik met je, zodat jij ziet hoe het Nederlands voor je kan werken. Voor je boek, voor je bedrijf en voor jezelf. Minder zwoegen en zweten, meer durven en doen. Met nóg meer plezier!

Nog niet genoeg over mij? Lees m’n over mij.

Wat ik voor jou kan betekenen

simone lier

Redactie

Van redactie wordt iedere schrijver beter. Herschrijven, schrappen of toevoegen, voor een tekst die perfect bij jou én je lezer past. Uiteraard in perfect Nederlands.

simone lier

Correctie

Dé finishing touch voor jouw tekst. Spelling, grammatica, interpunctie en consistentie: het komt allemaal aan bod. Met als resultaat een foutloze tekst, in jouw eigen woorden.

simone lier

Meer

Zoek jij een kritische proeflezer die met je meedenkt? Help ik je met mijn visie op jouw stijl, plot, of bijvoorbeeld structuur? Neem contact met me op, en wellicht werken we binnenkort samen aan het laten werken van jouw tekst. Voor jou, jouw bedrijf of jouw verhaal.

Scroll naar boven